Materiály a technologie

Dřevěná okna velkých rozměrů

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  20.5.2024

Co je důležité při projektování velkých okenních otvorů? Je dřevo, jako materiál rámu, pro velké prosklené plochy vhodné? Proč je důležité, aby si firma přijela okenní otvory sama zaměřit? Jaká mohou mít velké prosklené plochy úskalí? Proč se u větších oken v žádném případě nevyplatí šetřit na kování? A proč je nutné konzultovat a dobře promyslet nejvhodnější konstrukční řešení?

Velká okna jsou dnes jednoznačně trendem moderní architektury. Proč taky ne. Dostatečně prosvětlený interiér má příznivý dopad na psychickou pohodu, propojení vnitřních prostor s okolním prostředím opticky zvětšuje interiér a dodává mu příjemnou atmosféru, v zimním období se velké okenní plochy starají o nemalé tepelné zisky ze slunce, tepelně-technické vlastnosti skla i způsob zasklení se každý rok zdokonaluje, navíc dobří výrobci se neustále snaží jít s dobou, vymýšlejí konstrukčně co nejsubtilnější rámy a nestále posouvají hranice výrobních velikostí. Na druhou stranu, pokud nejsou velké plochy zasklení navržené s ohledem na okolí domu, mohou obyvatelé takových nemovitostí trpět ztrátou soukromí, nevěnuje-li se dostatečná pozornost návrhu pasivních stínících prvků (přesahy střech, slunolamy) v kombinaci s těmi aktivními (předokenní žaluzie a rolety), bude se interiér v létě neúměrně přehřívat, a pokud nevěnujeme dostatek času, péče a v neposlední řadě i financí správnému konstrukčnímu řešení, promění se radost z maximálního propojení interiéru s exteriérem v trápení s neustále se kazícím mechanismem otevírání, v horším případě s nutností celé okno za pár let vyměnit.

Dřevo jako konstrukční materiál rámů

Dřevo má vysokou tvarovou stálost, minimální teplotní roztažnost a výborné tepelně izolační vlastnosti. Hravě si tak poradí i u rozměrů, pro které nemá třeba nejběžněji používaný klasický plast potřebnou tuhost, dochází pak k zátěžové deformaci a okenní prvky mohou po velmi krátké době začít špatně fungovat. Vedle nepopiratelné estetické kvality dřeva je také v poslední době stále důležitější fakt, že se jedná o obnovitelný přírodní zdroj. Materiálem pro výrobu velkoformátových oken bývá nejčastěji severská borovice, ale i dub nebo exotické meranti. Pro výrobu oken se používá křížem napojovaný profil lepený k sobě, vyrobený z vysušeného dřeva, opracovaného na CNC.

Dobré konstrukční řešení

Součástí návrhu velkých okenních otvorů by bezpochyby měla být konzultace možných konstrukčních řešení (ideálně s výrobcem, který má prověřené a kvalitní reference). Vyrobit je totiž možné téměř cokoliv, správný výrobce se ale dívá i do budoucna a odhaduje, jaké řešení bude dlouho a dobře fungovat. Vliv na maximální velikost okenních prvků má nejen materiál okna, ale třeba i barva a světová strana, na kterou je okno orientované. Velkou roli hraje i zeměpisná poloha stavby či výška, do které se okno instaluje – velké poryvy větru mohou být u velkoformátového zasklení velmi nebezpečné. Je tedy třeba dobře propočítat statiku skel a profilových sloupků a spojů. Velké okno, osazené navíc ještě izolačním tvrzeným sklem, váží i stovky kilogramů. Zejména těžká posuvně zdvižná křídla HS portálů potřebují pro svůj hladký a především bezpečný pohyb také velmi kvalitní kování a dobré podvozky. Šetřit se na těchto detailech rozhodně nevyplácí, protože i když může okenní systém nějakou dobu po nainstalování zdánlivě dobře fungovat, poměrně brzo mohou nastat problémy, které značně znepříjemní užívání okna a vyžádají si nákladné opravy.

Jak velká okna je možné vyrobit

Běžně se dnes můžeme setkat s dřevěnými okny na výšku klasického podlaží, o šířce musí i s ohledem na statiku objektu rozhodnout projektant. U některých realizací je možné se setkat až s rozměry lehce přesahujícími 3 x 3 m v rámci jednoho křídla, popřípadě s okenními sestavami dlouhými až 8 metrů s výškou 2,5 m. Obecně lze říci, že jakmile má plocha skla 5 m2 a více, hovoříme o něm jako o velkoformátovém zasklení. Největším úskalím tak při volbě velikosti okna bývá zpravidla jeho cena, protože s narůstajícími rozměry je třeba uvažovat s použitím drahých tvrzených skel a skladbou izolačního zasklení ze silnějších tabulí, často i se speciální úpravou. Velká okna se také ne zřídkakdy (z důvodu snadnější manipulace) zasklívají až na stavbě, což zvyšuje finanční i časové nároky na montáž. Myslete proto u velkých oken i na jejich dobré pojištění, protože náklady na výměnu rozbitého skla mohou být velmi vysoké.

Montáž a zaměření

Jak už jsme zmínili výše, velkoformátová okna nejsou levný špás. Navíc jejich montáž vzhledem k váze často vyžaduje použití speciální manipulační techniky, kterou je ale třeba také na pozemek v pořádku dostat (dostatek místa a pevné podloží). Více než kdy jindy je proto důležité nepodcenit fázi zaměření, pozvat si zkušeného technika, který místo vidí na vlastní oči a může už předem investora popřípadě realizační firmu instruovat o všem potřebném. Někdy je nutné dostat na stavbu i velký jeřáb, pokud není možné přijet s tím mobilním dostatečně blízko. Dohlédne také na to, aby byl stavební otvor řádně připravený pro montáž, a aby jeho velikost přesně odpovídala dodanému okennímu otvoru. Pokud dodaná okna nebudou rozměrově odpovídat skutečnosti, ani sebezručnější montážník s tím už nic neudělá.

Nezbývá než dodat, že velkoformátové zasklení má sice mnohá úskalí, při dobře promyšleném a neuspěchaném návrhu a provedení však může značně pozvednout estetickou i pocitovou hodnotu každé stavby. Tak směle do něj!

Zdroj foto: Pexels

DALŠÍ ČLÁNKY